уеб-дизайн и програмиране

Мрежа Nowhere

NOWHERE E-zine - извор на вдъхновение

NOWHERE Новини

Книготека, или първата частна библиотека


Kниготека или първата частна библиотека - така може да се нарече експериментът на Невена Ценова от Търговище. С течение на времето учителката по английски език осъзнала, че й е трудно да задоволява любовта си към четенето, защото не можела да си купува книги, които ставали все по-скъпи.
Идеята се формирала дълго време, а в основата й били видеотеките. "Преди години беше доста скъпо човек да си купува видеокасети с филми, а в последствие и DVD. За това беше логично да се откриват видеотеки", обясни Ценова. Тя сподели, че с течение на времето идеята се прояснила и през януари т.г. намерила приложение.
На площ от не повече от два квадратни метра в бившия супер срещу болницата, Ценова е подредила четири рафта с най-различна литература. Тя разполага със скромните 460 заглавия, от които повечето са лични, а някои дарени. От скоро Невена ходи до книжни борси и купува чисто нови книги.
В книготеката, както Ценова я нарича, могат да се вземат най-популярните книги, както й някои от най-новите заглавия. Наемът е закован на 25 % от стойността на книгата. "Има някои доста скъпи книги, но не взимам повече от 2,50 лв., най-често книгите са по 1,50", обяснява учителката.
Една от бъдещите идеи на Ценова е, ако книготеката й се разработи добре да намали наема. Интересен момент, е че някои от по-старите книги се продават с 50 % намаление. Доста от клиентите предпочитали именно това. Най-търсени автори са Стивън Кинг и Митис Пилейн.
Доста търсена е т.нар. дамска литература, предпочитан писател в този "жанр" е Нора Робърдс. Класическата литература също е доста застъпена в малката библиотека. Не липсват книги от сорта на "Как да отслабнем за винаги" и "Подсъзнанието може всичко".
От рафтовете все още отсъства учебната литература, но скоро и тя ще намери място. Невена Ценова обясни, че основната клиентела й е съставена предимно от хора на средна възраст и по-старото поколение. По-младите все още рядко влизат в книготеката й.
 
www.actualno.com, 11.02.2009, 10:42

всички новини