уеб-дизайн и програмиране

Мрежа Nowhere

NOWHERE E-zine - извор на вдъхновение

Кино ревю

Social Network / Социалната мрежа


Изображение на предната корицаФилм за най-популярния сайт за "социализиране" и неговия създател. Интересно как биографичен филм може да бъде създаден и за съвсем млад човек, стига да са му се случили достатъчно интересни неща. Не е необходимо да си британски премиер с 80 лета зад гърба си, рокзвезда или последното ти име да е Кенеди, за да направят филм за теб. Историята, разказана в ретроспекция и сегашно време затвърди мнението ми за младите хора и за IT crowd в частност. Последното важи за всички млади хора, но за хората, които се занимават с компютри (може би заради рутината в работата им или заради специфичния начин на мислене, който се различава от всичко останало, което познавате) - с най голяма сила, а именно: ако си nerd и нямаш уникална идея, можеш единствено да ставаш все по-голям nerd. (Прощавайте, nerds; и аз минавах за такъв в училище!) Но ако имаш уникална идея, вече не си nerd. Лошото е, че напоследък е пълно с nerds и нито една уникална идея.
Филмът всъщност се отнася не за "социалната мрежа", за която си мислите, а за малкото общество около Марк Зюкърбърг - създателят на фейсбук. Пълен е с въпроси: Кога приятелите спират да бъдат приятели? Колко милиона разделят хубавата идея от бизнес успеха? Можеш ли отново да повярваш в някого, в когото си вярвал преди, но си изгубил вярата си? Колко процента от акциите са малко и колко - много? Колко трябва да си известен, за да ти направят свирка в тоалетната на кръчмата? (това последното е отвратително... въобще не разбирам наистина ли да споделиш с приятелка "Снощи направих свирка на един в тоалетната на кръчмето!" е нещо хубаво, повод за хвалба...). Приятелства, измами, може би откраднат бизнес модел, може би излъгани състуденти... както казва самата реклама - не можеш да направиш 500 милиона приятели, без да си създадеш малко врагове. И в този смисъл - вероятно не можеш да направиш нищо успешно в този живот, без да си създадеш врагове. Скоро четох (май отново във фейсбук), че завистта е презирано от всички чувство, но когато е придружена с достатъчно хъс и желание да постигнеш нещо, спира да бъде мразена и дори е насърчавана. Наричаме я амбиция.
Историята ще покаже до къде могат да стигнат социалните мрежи. Днес писах на стената на приятел, който дълго отсъстваше "Радвам се, че се завърна от реалния свят..." Странно е, но е истина. Доста неща във филма са смущаващи, изненадващи и човек си казва "Аз не бих постъпил така! Аз не бих изневерил на приятелите си!" Аз не бих направил това! Не бих се продал толкова евтино!" Така си мислим всички ние, които не сме в списъка на най-богатите хора на света и най-младия сред тях!

Анотация: clover, от 08.01.2011, 22:38

Всички ревюта | [>] Вашето мнение


До момента няма мнения за тази публикация. Бъдете първи!