уеб-дизайн и програмиране

Мрежа Nowhere

NOWHERE E-zine - извор на вдъхновение

Кино ревю

Робин Худ


Изображение на предната корицаИстинският Робин Худ, по-добрият Робин Худ, реалният Робин Худ - нова версия на познатата история... Така е, но и не съвсем. Историята в Робин Худ на Ридли Скот е малко по-различна от онази, която ми беше позната, както и от самата истина за Richard I (още известен като Ричард лъвското сърце), но какво по-хубаво от една приказка за героизъм, добродетели, чест и победа на доброто. Няма никакви исторически доказателства в полза на тезата, че Робин Худ въобще е живял по едно и също време с Ричард І, но историята за краля с лъвско сърце и героя със златно сърце живее много поколения наред и продължава да радва...
При завръщането си от поредния (според летописите за Ричард І - третия) кръстоносен поход, Ричард загива при обсадата на френски замък по бреговете на Франция. Кортежът с кралските скъпоценности - корона, меч, скиптър - е нападнат и единствено няколко дезертирали войници (сред които и Робин Лонгстрайд) се оказват между французите и символите на властта на острова. Случайно попаднали в неправилното време на грешното място, героите се нагърбват с нелеката задача да върнат символите на Англия в Лондон. Налага им се да се престорят на рицари, за да си осигурят превоз до острова. Историята ги среща с кралицата, с новия крал Джон, както и с конспираторите, които помагат на Франция във вечния й конфликт с островните съседи. Робин удържа обещание, дадено пред един умиращ рицар - обещание, което го превръща в сър Робин Локсли и го жени за прекрасната Мериън. В ролята на скърбящия баща е невероятният, както винаги, Макс фон Сюдов. В имението Локсли Робин се изправя лице в лице с подивелите от нищета селяни, които обитават гората и крадат всичко, което може да се открадне, изяде и изпие. Сега той трябва да разкрие френския заговор, да превърне горските хора в свои съюзници, да потуши бунта на феодалите срещу новия крал и да спаси Англия от френското нашествие. Нелека задача, но все пак това е Ръсел Кроу!
Поредният филм за Робин Худ се различава от онова, което сме гледали до момента. Различава се от историческата истина, различава се от стереотипа за Робин Худ, различава се от легендата, но напълно с вписва в представата ми за филм на Ридли Скот (майстор на военни драми - Black Hawk Down, Kingdom Of Heaven, 1492, G I Jane с български превод Редник Джейн, Gladiator, Hannibal и още, и още...) Всъщност, може да се каже, че той е prequel (или предистория) на легендата за Робин Худ преди робин да се превърне в легенда. Филмът е наситен с екшън и обрати, без да затъва в излишни жестокости и да губи дълбочина. Ще допадне дори на онези, които са добре запознати с историята и легендите около Робин Худ, но дори да не сте, в това 140 минутно забавление много неща ще ви станат ясни... или пък ще си зададете още повече въпроси.

Анотация: clover, от 03.01.2011, 14:35

Всички ревюта | [>] Вашето мнение


До момента няма мнения за тази публикация. Бъдете първи!