уеб-дизайн и програмиране

Мрежа Nowhere

NOWHERE E-zine - извор на вдъхновение

Анотация

Въоръжени мъже


Изображение на предната корицаАвтор: Тери Пратчет

Въоръжени мъже е още една книга за приключенията на Нощната стража в Анкх-Морпорк. Капитан Самюъл Ваймс ще се жени за лейди Сибил Рамкин и е на път да се раздели завинаги със Стражата - объркана група, набираща доброволци "от кол и въже", а с новата политика на Патриция на Анкх за приобщаване на малцинствата към силите на реда - обогатена с най-различни персонажи, често изключващи се взаимно - зомби, джудже, трол, жена... Ама на къде отива този Диск?!
На фона на това мистериозна експлозия в гилдията на убийците изважда на бял свят оръжие, по-ужасяващо от всичко, известно на хората. Следват убийство на клоун и на джудже - майстор ковач и изкусен създател на механизми. Лорд Ветинари забранява на Ваймс и стражата да се месят в разследването на инцидента в гилдията на убийците и по този начин ги насърчава да проведат свое още по-щателно разследване. А някъде в историята е вплетена притчата за наследника на краля на Анкх-Морпорк. Престолонаследникът е по-близо, отколкото очакваме, но дали мегаполисът е готов да се върне към монархията и да има отново крал? След щуротиите на последните крале, може би това не е толкова добра идея...
Междувременно зрее конфликт между джуджетата и тролите. И когато нещата се изплъзват от контрол и изглежда, че стражата не може да се справи със ситуацията идва времето на въоръжените мъже. Старши стражник Детритус бързо попълва редиците й с още "доброволци", които със съответното въоръжение и мотивировка трябва да въдворят ред в хаоса на Анкх-Морпорк и да открият истината за убийствата и смъртоносният шедьовър, откраднат от музея в гилдията на убийците. И всичко задължително трябва да приключи преди сватбата на Ваймс.
Отново приятен трилър и мистерия от Тери Пратчет. Историите за Анкх-морпоркската нощна стража винаги са увлекателни, пълни с тайни и загадки, опасности и екшън. Стражниците, за разлика от магьосниците, например, са хора на делата - не философстват, а действат. Затова поредицата за стражата за мен е изключително увлекателна и книжките вероятно са сред най-доброто, създадено от Пратчет в Света на Диска. Тази книга предшества "Петият слон", така че ако не сте чели и двете, започнете с "Въоръжени мъже".

Анотация: clover, от 19.08.2010, 12:11

Всички анотации | [>] Вашето мнение


До момента няма мнения за тази публикация. Бъдете първи!