NOWHERE - виртуална библиотека
http://www.4bg.net/ - Безплатно публикуване!

Аспарух Кръстев - "Дано" - Разказ

Живял едно време един мечтател. Той имал много мечти, които били много хубави. Той живеел щастливо в очакване мечтите да му се сбъднат. Неговите близки знаели, че той е мечтател. На всички празници те му пожелавали мечтите да се сбъднат:
- Дай Боже мечтите ти да се сбъднат - казвали едни.
- Нека се сбъдне всичко, което си пожелаеш - говорели други.
- С Господа напреде. . моли му се и всичко ще се сбъдне - мълвяли трети.
Нашият мечтател много се радвал на тези пожелания и си мислел "Дано всичко се сбъдне". Почнал всеки ден да ходи на църква и да пали свещичка, като молел ревностно Господ Бог да изпълни мечтите му.
И така минало много време, но мечтите все не му се сбъдвали.
Един ден както си ходел по улицата, случайно минал покрай един строеж. И изневиделица една тухла паднала на главата му. По чудо нашият герой оцелял, защото по генетичен път му се била предала здравата глава на дедите му. А тухлата нямала този късмет и се разбила на хиляди парченца, като все пак предизвикала мозъчно сътресение у мечтателя. И от това сътресение на него му дошло просветление и той промълвил "Амин".
От този ден нататък близките му рядко го виждали. И в църквата никой не го срещал вече. Все пак се разчуло, че постоянно бил зает с нещо и нямал време за глупости. Минало време. Един ден негов близък приятел го срещнал. Мечтателят бил много щастлив и това личало по грейналото му лице. Поздравили се, а след това приятелят казал:
- Изглежда си много щастлив.
- Да - отвърнал мечтателят - И знаеш ли защо? Аз сбъднах мечтите си.
- Наистина ли? - зарадвал се приятелят. - Каква е формулата на успеха?
Мечтателят го погледнал съчувствено и му казал:
- Трябва всеки ден да ходиш в църквата и да палиш свещ, а през останалото време нищо да не правиш!