уеб-дизайн и програмиране

Мрежа Nowhere

NOWHERE E-zine - извор на вдъхновение

NOWHERE Новини

Почина Джеръм Селинджър


В месеца, в който навърши 91 години, от света си отиде авторът на култовия "Спасителят в ръжта". Джеръм Селинджър оставя след себе си само един роман, но и той е достатъчен, за да го превърне в емблема за цяло едно поколение и не само... "Спасителят..." е една от 25-те най-продавани книги в света за всички времена.
Селинджър го пише през 1951 г., а главният му герой Холдън е много близък с роднините си в белетристиката отвъд Океана в добрата стара Англия, където по това време избуява поколението на "сърдитите млади" сред британските писатели и драматурзи. Култовият герой на Селинджър също като техните персонажи въстава срещу лицемерието и срещу наложените норми в обществото.
Книгата даже е била забранена за известно време в Щатите, тъй като станало ясно, че убиецът на Джон Ленън е поискал автограф върху екземпляр на "Спасителят в ръжта" малко преди убийството на бийтълса.
Великият Хемингуей казва за Селинджър, че носи у себе си "дяволски талант". Самият творец пък спира да публикува след 1965 г., не дава интервюта от 1980 г. и става известен с егоцентризма си.
"Обичам да пиша, но аз пиша за себе си и за собствено удоволствие", признава писателят, който има зад гърба си и десетки разкази, но "Спасителят в ръжта" си остава единственият му публикуван роман.
Големият творец е роден на 1 януари 1919 г. в Ню Йорк и почина само дни, след като навърши преклонните 91 г. Селинджър е издъхнал в дома си от естествена смърт, се казва в изявление на сина му. Последните десетилетия той живее изолиран от света в Ню Хемпшър
А героят му от "Спасителят..." ще продължава да шества по света - вечно
 
www.bnews.bg/, 01.02.2010, 16:26

всички новини