уеб-дизайн и програмиране

Мрежа Nowhere

NOWHERE E-zine - извор на вдъхновение

Аудио ревю

Within Temptation - The Unforgiving


Изображение на предната корицаWithin Temptation май остана една от малкото групи, които заобикалят България упорито. Гледам, че имат дати за концерти из цяла Европа и щатите, което за пореден път доказва, че ние не сме много в Европа :-/
Когато писах за The Heart of Everything, ми стана ясно, че е налице промяна в стила и музиката на групата. Всички говореха за това, коментираха, ругаеха. Така и не разбрах къде е проблема - групата прави музиката, която харесва, а не онази, която очакват от нея. Сега, за The Unforgiving казват същото - били олекнали, било диско, всякакви предубедени глупости. Аз пък казвам - чуйте целия албум и тогава преценете. Всъщност това трябваше да чуете накрая, но нищо.
TU е концептуален албум. Едновременно с албума групата (едва ли самите те, по-вероятно – творчески екип около групата) започва да издава комикс. Заедно с албума и клиповете от него, на сайта на WT можете да видите и три кратки клипа (общо ~ 20 минути), които въвеждат в историята на албума/комикса и са свързани с концепцията на TU. Основният герой, Mother Maiden, е жена със свръхестествени сили, която връща към живот онези, които са извършили ужасни дела, за да спрат още по-ужасните дела на други, да накажат неправдата и да спасят невинните. Върнатите към живот се борят със силите на злото и по този начин изкупват вината си за стореното приживе.
Шинейд е друг главен герой в албума/комикса, а и си има едноименна песен. Видеото разказва за отчуждена наркоманка, която се връща при баща си и малката си дъщеря само за да открадне пари за още от смъртоносната дрога. При едно от тези случаи, тя застрелва баща си... Когато след година самата тя умира, Mother Maiden я връща към живота, за да се бори със злото. Това е и началото на история в комикса, няколко страници от който можете да видите на сайта на групата.
Но да се върнем към албума. TU е много хард рок, малко хеви метъл, доста симфоничен метъл, бързи рифове и невероятните вокали на Шарон. Заедно с Таря Турунен и Симоне Симонсен, Шарон е сред любимите ми женски вокали. Невероятният й глас е в перфектна симбиоза с инструментите, да не говорим, че гласът й е изящен инструмент сам по себе си. Да си призная, бързите и динамични песни са ми любими. Faster, Iron, In The Middle Of The Night, A Demon's Fate. Има, разбира се, и по-спокойни песни, в които основен акцент е гласът на Шарън. Тук са и симфоничните партии, хоровете, специалните ефекти и гласът на Mother Maiden – актрисата Dawn Mastin. Текстовете са (концептуални, то това е ясно) много силни, вече споменах Iron, ще си позволя и да го цитирам: Raised in this madness/ You're on your own/ It makes you fearless/ Nothing to lose/ Dreams are a drug here/ They get in your way/ That's what you need to fight day by day.
Не ми се вярва фен на WT да остане разочарован от TU. А странната комбинация от музика, текстове, комикс и видео е още по-ангажираща вниманието. Музикалните банди от край време експериментират, създавайки обложки за албумите си и клипове към песните си. Обложките обаче са само една картинка, а клиповете в повечето случаи акцентират върху самите музиканти или добре изглеждащи леко облечени млади жени. Within Temptation превръщат обложката в поредица от изображения, създавайки комикса и отиват още по-далеч: вместо да се опитват да разкажат история и да изпратят послание в 4-те минути на музикален клип, те създават пет пъти по-дълго видео. Интересно дали в следващите години ще видим още такива експерименти – музикални групи да преминават в различни, нетипични изразни жанрове – комикси, а защо не и кино... концептуалните албуми, посветени на едно единствено послание, чиято идея се развива в повечето текстове и се допълва от музикални цитати вече не са нищо ново. Да очакваме ли първите филми на познатите ни и любими групи?...

Ревю: clover , от 23.11.2011, 11:12

Всички ревюта | [>] Вашето мнение


До момента няма мнения за тази публикация. Бъдете първи!