уеб-дизайн и програмиране

Мрежа Nowhere

NOWHERE E-zine - извор на вдъхновение

Аудио ревю

21st Century Breakdown


Изображение на предната корицаGreen Day издадоха това лято 21st Century Breakdown. С нетърпение очаквах клиповете към песните им Know Your Enemy и 21 Guns. Клипът към 21 Guns, както и самото парче, са с дълбоко и сериозно послание. 21 Guns е военен поздрав - салют, който се отрежда само на държавни глави, кралски особи, както и при отдаване на последни почести на заслужили военни и държавници. За любознателните : http://en.wikipedia.org/wiki/21-gun_salute, http://www.history.army.mil/faq/salute.htm и http://usmilitary.about.com/od/jointservices/a/twentyonegun.htm.
Албумът е разнообразен, както всичко правено до сега от Green Day. Не би могъл да бъде причислен само към един жанр, защото песни като ¡Viva La Gloria!, Before The Lobotomy, Restless Heart Syndrome са много трудни за еднозначно жанрово определяне. Интересен е фактът, че тук присъстват много симфонични инструменти - нещо, което не бях за белязал в предишните им албуми. Пиано, цигулки и чела са само част от инструментите, които ще чуете в този албум. Веселият пънк и жизнерадостния рок от Dookie и Nimrod присъстват, но не са основен акцент на 21st Century Breakdown. Green Day са станали по-зрели, по-сериозни и с по-естествени цветове на косите. В клипа на 21 Guns свири гост музикант. След дълго издирване намерих отговор на въпроса: кой е човека, който свири с Green Day в клипа на 21 Guns. Отговорът е Jason White. За повече информация Wikipedia. Jason е свирил с Green Day по турнета и от всички гост-музиканти на групата единствен се появява в техни клипове. Преди това е участвал в клипа на When I Come Around (там обаче се натиска с някаква девойка, а не свири), Wake me Up When September Ends и Working Class Hero.
Песните от 21st Century Breakdown са заредени с енергия, пълни с емоция, истински и неподправени (Eternal youth is / A landscape of the lie / The cracks of my skin can prove / As the years will testify - "Via La Gloria" или пък "I've got a really bad disease / It's got me begging / On my hands and knees" от Restless Heart Syndrome). Няма я младежката наивност, характерна за ранните албуми. Но Green day успяват да завъртят колелото на емоциите и тъжното начало преминава във забавна и оптимистична втора част на парчето. Този похват е характерен за целия албум. И дори да мислите, че песните са изпълнени с мъка и депресиращи, просто изчакайте до края.
Слушах албума много пъти. И фактът, че 21 Guns ми е любима песен от 21st Century Breakdown, се дължи основно на клипа към нея, който засилва още повече ефекта от песента. Иначе е много трудно човек да избере между 21 Guns, едноименната 21st Century Breakdown, !Viva La Gloria!, Before The Lobotomy, Last Night on Earth и въобще всичките песни от албума. Свободата и бунтът, характерни за Green Day, отново струят от всяка песен. За групата най-подходящите обекти за възпяване, най-удачните герои са неудачниците, хората от улицата, онези, които изминават целия си житейски път в опит да разберат света, а светът често ги отхвърля; онези, които определяме като различни, което просто означава, че повечето от нас сме еднакви... Странно е как бандата успява толкова добре да преплете в текстовете и песните си любовта и силните емоции между хората; човек не би казал, че това е тематика за пънк-рок. Но точно затова отбелязах по-рано, че 21st Century Breakdown трудно може да бъде причислен в определен жанр. Чуйте го и ще се уверите сами.

Ревю: clover , от 27.08.2009, 14:17

Всички ревюта | [>] Вашето мнение


До момента няма мнения за тази публикация. Бъдете първи!