уеб-дизайн и програмиране

Мрежа Nowhere

NOWHERE E-zine - извор на вдъхновение

Кино ревю

Skyline


Изображение на предната корицаSkyline ме заинтригува със своя трейлър. Рядко гледам трейлъри, основно защото в трейлъра виждам всичко интересно, а филм, който може да събере всичко интересно в две минути въобще не струва. И за този не бях сигурен дали изобщо си струва, обаче реших да го гледам. Всичко започна обещаващо - нощ, сини светлини от небето, отвлечени хора, басово бучене... както си трябва. Имаше си специални ефекти, играта беше сносна...Последваха час и двадесет минути тичане, стреляне, викове, още тичане, отвличания, още тичане, мачкане, рев, зли извънземни (може би роботи, може би живи същества...) Аз лично не открих абсолютно никакъв замисъл във филма. Наистина, чудих се около половин час какво става... някак небрежно напомняше Чудовищно (Cloverfield). Не, не разбрах наистина. Знам какво гледам, зная и какво чета; май не съм глупав, обаче... Скоро прочетох новина, че специалисти на НАСА са обявили 2012 за най абсурдния и научно недостоверен фантастичен филм. Skyline дори няма да влезе в подобна класация - в него наука няма!
Ненавиждам филми, в които няма никакво обяснение. Какви са, от къде са, какво искат?... Някаква антигравитация им движи летателните средства, обаче в същото време се придвижват и на пипала и крака. Има и същества, чиито мащаби се различават стотици пъти от обикновените (онези гиганти, дето се катереха по сградите). И с каква лекота се катереха по фасадите; съмнявам се някоя сграда да издържи тежестта на подобно създание. При аналогия с нашата цивилизация това звучи като човек да опитоми същество с размерите на 20-етажна сграда и да го кара да се бие за него... или пък съществото с размери на 20-етажна сграда е опитомило мъничките същества; или е осъзнало, че не може да се пъха по тесни места и си ги е създало малките... Мъкаааа, мъка. Все едно стачката на сценаристите продължава вечно!
А как хапваха мозъции... В "Индиана Джоунс и храмът на обречените" имаше повече достоверност!. Въобще, представете си война, при която целта не е да завладееш територия, да изградиш стратегия, да завоюваш ресурси, а да избиеш всички... Няма смисъл.
На очи се набиваха и техните "регенеративни" способности. "Пънко нЕма Умре!" е било основното мото на сценаристите. Отсичаме му ръката - пак се сглобява; взривяваме кораба с ядрен заряд - пак се сглобява... Извънземните са "bad ass motherfu**ers"! Накратко:
Въпрос: Какво е посланието на филма?
Отговор: Ще разберем в някои друг филм.
Въпрос: Трябва ли един филм да има развръзка?
Отговор: Ако питате сценаристите на този: всъщност - НЕ!
Въпрос: С какво този филм се различава от "Чудовищно"?
Отговор: Чудовищно има бюджет от 25 милиона долара и оценка на потребителите на IMDB от 7,4/10, а Небесна линия е с 10 милионен бюджет и рейтонг 4,6/10.
И докато в Чудовищно имаше някаква оригиналност в подхода на режисьора и, Skyline е доведен до абсурд. Ако искате да гледате час и половина специални ефекти: моля, но ако търсите замисъл, идея, послание, въобще нещо различно - гледайте друг филм.

Анотация: clover, от 08.01.2011, 22:11

Всички ревюта | [>] Вашето мнение


До момента няма мнения за тази публикация. Бъдете първи!