уеб-дизайн и програмиране

Мрежа Nowhere

NOWHERE E-zine - извор на вдъхновение

Кино ревю

Генезис/Inception


Изображение на предната корицаСлед фиаското "Зловещият (или какъвто там беше) остров" Ди Каприо намери филм, в който да бъде у дома си. Както и на острова, и тук той е неуравновесен индивид със сериозни проблеми на съзнателно и подсъзнателно ниво. Точно както предишния път, и тук проблемите му са предизвикани от жена (то на кой ли мъж проблемите не са предизвикани от жена?!). Само че за наше щастие, историята в Генезис се развива някъде в близкото бъдеще, когато хората са се научили как да влизат в сънищата си (един на друг), как да ги променят, оформят, управляват и използват за най-различни цели. Героят на Ди Каприо е крадец, който се занимава с промишлен шпионаж, като влиза в подсъзнанието на хората чрез сънищата им и оттам извлича най-дълбоко пазените им тайни. За съжаление, той е преследван беглец в САЩ и не може да се завърне при децата си. А когато получава предложение за невъзможна мисия, която ще го върне в щатите и ще изчисти името му, разбира се, приема без колебание.
Генезис е възможността един човек да заложи у другиго някаква идея на подсъзнателно ниво и последният да я възприеме без съмнение като своя идея, да я доразвие и осъществи на практика. Дълбока морална дилема: имаме ли право да въздействаме на другите по този начин? Не че не сме се опитвали - вижте например фалическите символи и сексуалният подтекст, скрити практически във всичко - от реклами на дрехи, обувки през парфюми, коли и т.н.; както и т. нар. 25-и кадър - (уж) присъстваща във филмите скрита реклама, която човек възприема на подсъзнателно ниво.
Филмът е красив, увлекателен, липсва безумният опит за обрат от какъв-беше-там остров. Личи си, че продуцентът, режисьорът и сценаристът Кристофър Нолан знае как се прави успешен филм. Вижте например Тъмният рицар (The Dark Knight), Престиж (The Prestige), Безсъние (Insomnia) и Мементо (Memento). Вижте и Генезис (Inception), по възможност на голям екран, мисля, че няма да съжалявате. Филмът е доукрасен с участието и на Майкъл Кейн, Кен Уатанабе, Джоузеф Гордън-Левит и прелестната Марион Котияр.

Анотация: clover, от 06.08.2010, 16:55

Всички ревюта | [>] Вашето мнение


До момента няма мнения за тази публикация. Бъдете първи!