уеб-дизайн и програмиране

Мрежа Nowhere

NOWHERE E-zine - извор на вдъхновение

Кино ревю

Daybreakers / Воини на светлината


Изображение на предната корицаDaybreakers е хорър антиутопия, в която света е превзет от вампири, които се опитват да съжителстват с хората, но не успяват. Така хората са на изчезване, съответно вампирите са на път да останат без храна. Трябва да измислят алтернатива, но се оказва, че алтернативната кръв не храни, а гладен вампир по хората ходи. Кръгът се затваря, хората биват затворени във ферми, в които "им пускат кръв" (неофициално), като едновременно работят по създаване на сурогатна кръв. В такава лаборатория работи главния герой на Итън Хоук Едуард Далтън под ръководството на Чарлс Бромли (Сам Нийл). Бромли е разкъсван между жаждата си за кръв, липсата на кръв, залезът на бизнеса с истинска кръв заради изтегляне на "донорите" хора от техните "собственици" и нежеланието на собствената си дъщеря да се превърне във вампир и да избегне преследването, печелейки вечен живот през нощта. Многократните опити за създаване на заместител на кръвта не успяват, вампирите се изнервят твърде много, дажбите истинска кръв падат, гладуващите без кръв вампири се превръщат в кръвожадни изроди (ще кажете "На къде повече?") и нападат всички - дори вампири. А малцинството хора се опитват да бягат, да се крият и живеят само през деня.
Щастлива (или не?!) случайност среща Далтън с група оцелели бежанци - хора. В опита си да им помогне, той се среща с вампир, отново превърнал се в човек. С цената на това да стане беглец и да се противопостави на собствения си брат, Далтън повтаря в контролиран експеримент случая, в който Лайнъл Кормак (Уилям Дефо) се превръща от вампир обратно в човек. Това уникално събитие се оказва единствения шанс на хората за оцеляване.
На Коко филма не му хареса особено много. На мен - точно обратното. Различния поглед върху познати проблеми и истории е нещото, което искам да видя в киното. Писна ми от еднообразни истории, познати сюжети, клиширани образи. Затова и очаквам с интерес "Робин Худ" на Ридли Скот през тази година, за да видя (надявам се) различен поглуд върху изтърканата в много отношения история за Шеруудския стрелец.
Daybreakers ще ви хареса, ако обичате нестандартен поглед върху познати идеи. След Подземен свят" и "Дракула", няма почти нищо ново, което да бъде казано за вампирите, върколаците и хората. Учудва ме например как "сагата" (ще прощават) "Здрач" на Стефани Майърс може да стъпва на раменете на такива гиганти и едновременно с това да бъде толкова копирана, клиширана и сладникава история?! В това отношение Daybreakers е положителен пример и ни поднася приятна изненада в жанра "хора-вампири".
Още информация за филма в IMDB.

Анотация: clover, от 27.03.2010, 10:48

Всички ревюта | [>] Вашето мнение


До момента няма мнения за тази публикация. Бъдете първи!