уеб-дизайн и програмиране

Мрежа Nowhere

NOWHERE E-zine - извор на вдъхновение

Анотация

Реликвата / The Relic


Изображение на предната корицаДългъс Престън и Линкълн Чайлд - автори на Реликвата (The Relic) - бяха непознати за мен до момента. Имам смътен спомен, че преди доста време съм гледал филм със същото заглавие и си спомням, че беше фантастичен трилър с елементи на хорър. Случайно открих книгата и я прочетох бързо, в сравнение с останалите книги, които ми попадат напоследък.
Историята е увлекателна и приятна, макар понякога твърде да затъва в научни обяснения и действието да е малко провлачено. Така или иначе почти няма книга, която понякога да не ме кара да минавам диагонално определени пасажи. Не защото не ми е интересно, а защото усещам, че не е жизнено важно за сюжета, а само накъсва действието. Стивън Кинг твърди в "За писането - мемоари на занаята", че една творба трябва да мине поне 3-4 редакции, преди да добие вида, подходящ за четене и без излишни подробности. Няма начин - на всеки, който някога е писал, му се е случвало да мисли вместо читателите си. Това се опитвам да избегна...
Действието се развива в Нюйоркския Музей по естествена история. Серия от необясними жестоки убийства предхожда отварянето на важна от финансова и PR гледна точка експозиция, свързана със свръхестественото и суеверието. Пробуждат се спомени за изчезнали експедиции по следите на изгубени племена в далечните джунгли на Южна Америка. Свръхестествено същество или животно се е скрило в подземията на музея? Липсващо звено в еволюцията или проклятие на отдавна изчезнало племе? Генетичен експеримент или демон от отвъдното? Лице в лице с мистерията са изправени неколцина учени, инспектор от полицията и специален агент от ФБР, които трябва бързо да разрешат загадката, защото убиецът е на свобода и броят на жертвите му расте. Педантичният професор Фрок, плахата му асистентка Марго Грийн, нахалният журналист Смитбек, нахаканият лейтенант Д'Агоста и изтънченият специален агент Пендъргаст се оказват в капан с голям брой цивилни и са изправени в борба за оцеляване срещу неизвестен звяр, срещу когото нямат план, стратегия, път за изход, нито необходимото въоръжение.
Книгата се чете бързо, действието върви бързо, загадката са щастие не се разкрива твърде рано; дори финалът е отворен, за да можете след това да се прехвърлите на Маршрут 666 (The Reliquary - Реликвариумът в по-точен превод или място, където се съхраняват много /!!!/ реликви). В момента чета продължението, втората книга върви дори по-бързо от първата, защото в първата имаше моменти на запознаване с героите и работата им. Втората е по схемата - директно в екшъна :).
В заключение мога да кажа, че това е качествен трилър и Престън - Чайлд влизат достойно в списъка на авторите, чиито творби ще търся след като приключа с Тъмната кула!

Анотация: clover, от 30.09.2009, 20:10

Всички анотации | [>] Вашето мнение


До момента няма мнения за тази публикация. Бъдете първи!